Inloggen

Inloggen met je gegevens

Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Onthoud mij

1914

Oprichting van de Vereniging ter Bevordering van het Middelbaar Onderwijs te Appingedam

1917

September: start van de Rijks Hogere Burger School. Door gebrek aan bouwmaterialen ten gevolge van de Eerste Wereldoorlog was het gebouw aan de Wilhelminaweg nog niet klaar en moesten docenten en 41 leerlingen gebruik maken van een noodgebouw achter de school

1919

De volledige 5-jarige RHBS gaat van start. Totaal aantal leerlingen: 88. Alleen een B-afdeling.

1920

De eerste eindexamenkandidaten krijgen uitslag: 100% geslaagd. Aantal leerlingen: drie!

1937

Zonder toestemming van het Rijk wordt gestart met een HBS-A afdeling. De docenten werken zonder honorering.

1938

Erkenning van de A-afdeling door het Rijk. 

1940 - 1945

Wereldoorlog II. Grote gevolgen voor de scholen in Appingedam: de joodse leraar J. van der Rhoer moest de RHBS verlaten, evenals een aantal joodse leerlingen. Stoker P. IJbema kwam om bij de Grebbeberg. Collega P. Veninga was het slachtoffer van Duitse concentratiekampen, waarin hij wegens illegale werkzaamheden tegen de Duitsers terecht was gekomen. Ontruiming van de school aan de Wilhelminaweg. Op verschillende plaatsen werd zoveel geprobeerd de lessen te verzorgen.

1945

Het gebouw aan de Wilhelminaweg is weer beschikbaar. Het wordt bezocht door een 'verwilderde jeugd, bij wie sluwheid en bedrog aan de orde van de dag waren'. Bezoek prinses Juliana

1947

Start Gymnasium-opleiding aan de Wilhelminaweg.

1951

Opheffing van de Gymnasium-afdeling. Reden: alle kandidaten zijn gezakt. Gebruik van ballpoint wordt verboden.

1956

Directeur H.P. Dopper

1961

De RHBS wordt uitgebreid met een MMS afdeling. Eerste Parijs reis van start.

1962

Ingebruikname overblijflokaal van de RHBS.

1966

Plotseling overlijden van de heer Dopper. De heer van Delden is waarnemend directeur. De voorbereidingen voor de viering van het vijftigjarig bestaan van de school gaan door. 

1967

De heer van der Wal is de nieuwe directeur. De school viert haar vijftigjarig jubileum in de Pelikaanhal en op Landgoed Ekenstein.

1968

De Mammoetwet komt tot uitvoering. Consequenties voor de school. De Rijksscholengemeenschap voor HBS en MMS krijgt twee richtingen: Atheneum en Havo.

1970

Start Atheneum met Latijn.

1972

Laatste HBS examens.

Image

Reünieboek 1967

In het reünie boek van 1967 is een lijst met alle (oud)leerlingen opgenomen. Deze is nu in te zien voor iedereen die daar belangstelling voor heeft.

Reünieboek

Een overzicht van alle leerlingen vanaf het begin van de RHBS en MSvM tot en met het schooljaar 1967. Je kunt hier namen zoeken.

Image
© 2022 Stichting Reünie RHBS | MSvM Appingedam