1914
Oprichting van de Vereniging ter Bevordering van het Middelbaar Onderwijs te Appingedam
1917
September: start van de Rijks Hogere Burger School. Door gebrek aan bouwmaterialen ten gevolge van de Eerste Wereldoorlog was het gebouw aan de Wilhelminaweg nog niet klaar en moesten docenten en 41 leerlingen gebruik maken van een noodgebouw achter de school
1919
De volledige 5-jarige RHBS gaat van start. Totaal aantal leerlingen: 88. Alleen een B-afdeling.
1920
De eerste eindexamenkandidaten krijgen uitslag: 100% geslaagd. Aantal leerlingen: drie!
1937
Zonder toestemming van het Rijk wordt gestart met een HBS-A afdeling. De docenten werken zonder honorering.
1938
Erkenning van de A-afdeling door het Rijk.
1940 - 1945
Wereldoorlog II. Grote gevolgen voor de scholen in Appingedam: de joodse leraar J. van der Rhoer moest de RHBS verlaten, evenals een aantal joodse leerlingen. Stoker P. IJbema kwam om bij de Grebbeberg. Collega P. Veninga was het slachtoffer van Duitse concentratiekampen, waarin hij wegens illegale werkzaamheden tegen de Duitsers terecht was gekomen. Ontruiming van de school aan de Wilhelminaweg. Op verschillende plaatsen werd zoveel geprobeerd de lessen te verzorgen.
1945
Het gebouw aan de Wilhelminaweg is weer beschikbaar. Het wordt bezocht door een 'verwilderde jeugd, bij wie sluwheid en bedrog aan de orde van de dag waren'. Bezoek prinses Juliana
1947
Start Gymnasium-opleiding aan de Wilhelminaweg.
1951
Opheffing van de Gymnasium-afdeling. Reden: alle kandidaten zijn gezakt. Gebruik van ballpoint wordt verboden.
1956
Directeur H.P. Dopper
1961
De RHBS wordt uitgebreid met een MMS afdeling. Eerste Parijs reis van start.
1962
Ingebruikname overblijflokaal van de RHBS.
1966
Plotseling overlijden van de heer Dopper. De heer van Delden is waarnemend directeur. De voorbereidingen voor de viering van het vijftigjarig bestaan van de school gaan door.
1967
De heer van der Wal is de nieuwe directeur. De school viert haar vijftigjarig jubileum in de Pelikaanhal en op Landgoed Ekenstein.
1968
De Mammoetwet komt tot uitvoering. Consequenties voor de school. De Rijksscholengemeenschap voor HBS en MMS krijgt twee richtingen: Atheneum en Havo.
1970
Start Atheneum met Latijn.
1972
Laatste HBS examens.
Reünieboek 1967
In het reünie boek van 1967 is een lijst met alle (oud)leerlingen opgenomen. Deze is nu in te zien voor iedereen die daar belangstelling voor heeft.
Reünieboek
Een overzicht van alle leerlingen vanaf het begin van de RHBS en MSvM tot en met het schooljaar 1967. Je kunt hier namen zoeken.